Poziv autorima za dostavljanje radova

Iskustva sa pandemijom Kovid-19 i efekti pandemije na zdravlje i životnu i radnu sredinu

Srpski medicinski časopis Lekarske komore poziva autore da predaju stručne i naučne članke u vezi sa iskustvima sa pandemijom Kovid-19 i efektima pandemije na zdravlje i životnu i radnu sredinu.

Molimo vas da se prijavite putem sajta časopisa.

Poziv je otvoren od 28. maja 2021. godine. Molimo vas da se prijavite putem interneta. Prvo izdanje Časopisa posvećeno ovoj temi sastavićemo od rukopisa pristiglih do 30. jula, 2021. godine. Bićemo spremni da objavimo i drugo takvo izdanje, sa radovima koji pristignu do 22. novembra 2021.

Poziv je otvoren za prijavljivanje originalnih članaka, pregleda literature, metodoloških istraživanja, studija preseka i longitudinalnih studija, studija slučaja, komentara/mišljenja, i rukopisa drugih formata. Molimo vas da šaljete ceo članak sa sažetkom.

O ovom pozivu za radove

Nema sumnje da će svet iz ove pandemije izaći iskusniji i mudriji. Zbog pandemije Kovid-19, bili smo prinuđeni da izvršimo mnoge promene u svom neposrednom zdravstvenom, životnom i radnom okruženju. Naučili smo da se brže reorganizujemo, živimo drugačije i preispitujemo svoje granice. Međutim, nemaju svi ista iskustva sa pandemijom Kovid-19. Efekti i trajanje pandemije i dalje su uglavnom neujednačeni i nedovoljno identifikovani, kako među različitim zemljama tako i unutar istih država. Uprkos različitim dokazima, i dalje postoji suštinski nedostatak podataka na osnovu kojih bi se mogli doneti valjani zaključci i dugoročna predviđanja, a posebno nedostatak informacija iz prakse u različitim kontekstima (npr. život u neodgovarajućim uslovima, ili rad uz nedostatak resursa i kapaciteta u zdravstvenim organizacijama, koji je postojao i pre pandemije Kovid- 19).

Radujemo se čitanju vaših rukopisa koji izveštavaju o znanju, stavovima, ponašanju i iskustvima grupa stanovnika direktno i indirektno izloženih SaRS-KoV-2 i zdravstvenih radnika direktno i indirektno uključenih u borbu protiv Kovid-19. Takođe pozdravljamo opise promena napravljenih u socijalnim, ekonomskim, tehnološkim, organizacionim, obrazovnim, ekološkim i kulturnim okruženjima zbog Kovid-19, koji su razmatrani sa stanovišta: javnog zdravlja, promocije zdravlja, komunikacije u kriznim događajima, pružanja zdravstvenih usluga, upravljanja zdravstvenom zaštitom i službom, zdravstvene politike i/ili zdravstvenog sistema. Na kraju, dobrodošli su i rukopisi o intervencijama usmerenim na ublažavanje negativnih efekata Kovid-19 na zdravlje i funkcionisanje ljudi, zdravstvenih radnika i zdravstvenih ustanova i radujemo se što ćemo dobiti publikacije koje se bave dobrom zdravstvenom praksom tokom pandemije Kovid-19.

U pisanju radova, molimo vas da se rukovodite uputstvom za autore za vrstu članka, dužinu i format i pravila za dvostruko slepu recenziju.

S radošću očekujemo vaše rukopise!

Uredništvo Srpskog medicinskog časopisa Lekarske komore